ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Αγκαλιάζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό: Από το χαρτί στο ψηφιακό έγγραφο!
05 Μαρ

Αγκαλιάζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό: Από το χαρτί στο ψηφιακό έγγραφο!

1. Η εξέλιξη των επιχειρηματικών εγγράφων

Για δεκαετίες, τα έντυπα έγγραφα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των επιχειρηματικών διαδικασιών. Τιμολόγια και συμβάσεις έως υπομνήματα και σημειώματα, έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία, την τήρηση αρχείων και τη λήψη αποφάσεων. Τα γεμάτα χαρτιά γραφεία, το μέγεθος μιας καλά οργανωμένης αρχειοθήκης – αυτά ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας αποτελεσματικής λειτουργίας.

2. Η ψηφιακή επανάσταση

Έχουμε μπει πλέον στην ψηφιακή εποχή και το χαρτί αντικαθίσταται από τα ψηφιακά μέσα. Η αδυσώπητη πορεία της τεχνολογίας έχει μεταμορφώσει το τοπίο.

Δείτε πώς:

Αποδοτικότητα: Τα ψηφιακά έγγραφα είναι εύκολα αναζητήσιμα, κοινόχρηστα και προσβάσιμα. Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνετε σε στοίβες χαρτιού για να βρείτε αυτό το παλιό συμβόλαιο. Με μερικά κλικ, είστε εκεί.

Εξοικονόμηση κόστους: Πείτε αντίο στο κόστος εκτύπωσης, τα κόστη αποθήκευσης και τα ταχυδρομικά τέλη. Τα ψηφιακά αρχεία δεν απαιτούν φυσικό χώρο και μπορούν να αρχειοθετηθούν χωρίς κόπο.

Συνεργασία: Οι ομάδες μπορούν να συνεργάζονται απρόσκοπτα σε διαφορετικές ζώνες ώρας και γεωγραφικές περιοχές. Επεξεργασίες, σχόλια και εγκρίσεις σε πραγματικό χρόνο—δεν χρειάζεται πλέον να περιμένετε τον courier να παραδώσει την υπογεγραμμένη σύμβαση.

Ασφάλεια: Η κρυπτογράφηση, οι έλεγχοι πρόσβασης και οι διαδρομές ελέγχου διασφαλίζουν ότι οι ευαίσθητες πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές.

Εμπειρία πελάτη: Οι πελάτες πλέον αναμένουν εξατομικευμένες, έγκαιρες αλληλεπιδράσεις. Τα ψηφιακά κανάλια επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες μέσω στοχευμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ηλεκτρονικών υπογραφών και διαδικτυακών πυλών.

3. Ισορροπώντας τους δύο κόσμους

Αλλά περιμένετε! Το χαρτί δεν έχει εξαφανιστεί. Έχει ακόμα τη θέση του:

Νομικές απαιτήσεις: Ορισμένα έγγραφα (νομικές συμβάσεις, πράξεις και συμβολαιογραφικές μορφές) απαιτούν ακόμα φυσικές υπογραφές. Οι υβριδικές λύσεις – όπου οι ψηφιακές διαδικασίες δημιουργούν έντυπα έγγραφα για υπογραφή – χρησιμοποιούνται συχνά πλέον.

Ανθρώπινο άγγιγμα: Ένα χειρόγραφο σημείωμα ή ένα όμορφα τυπωμένο φυλλάδιο μπορεί να αφήσει μια ‘’σημαντική’’ εντύπωση. Μην υποτιμάτε τη δύναμη των απτικών εμπειριών.

Συστήματα παλαιού τύπου: Διαδικασίες υποστηριζόμενες από παλιότερα συστήματα μπορεί να βασίζονται σε χαρτί. Η σταδιακή μετάβαση εξασφαλίζει τη συνέχεια χωρίς να διαταράσσονται οι λειτουργίες.

4. Βέλτιστες πρακτικές για εταιρείες

Λοιπόν, πώς μπορούν οι εταιρείες να πλοηγηθούν σε αυτή τον διπλό κόσμο:

Ψηφιοποίηση: Μετατροπή έντυπων εγγραφών σε ψηφιακή μορφή. Η σάρωση και η δημιουργία ευρετηρίου επιτρέπουν την αποτελεσματική ανάκτηση και μειώνουν την ακαταστασία του ‘χαρτοβασιλείου’.

Συστήματα διαχείρισης εταιρικού περιεχομένου (ECMS): Επενδύστε σε ισχυρό ECMS που καταγράφει, αποθηκεύει και ανακτά έντυπα και ηλεκτρονικά έγγραφα. Μια λύση ECM μπορεί να απλοποιήσει τις ροές εργασίας και να ενισχύσει την παραγωγικότητα.

Ενσωμάτωση: Απρόσκοπτη ενσωμάτωση ψηφιακών εγγράφων με άλλα κρίσιμα συστήματα (CRM, ERP κ.λπ.). Περισσότερα δεδομένα σημαίνει καλύτερες αποφάσεις.

Εκπαίδευση: Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σχετικά με τις ψηφιακές διαδικασίες. Η διαχείριση αλλαγών είναι το κλειδί.

Μέτρα ασφαλείας: Προστατεύστε τα ψηφιακά στοιχεία με κρυπτογράφηση, ελέγχους πρόσβασης και τακτικά αντίγραφα ασφαλείας.

Συμπέρασμα

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει να κάνει με την εγκατάλειψη του χαρτιού – έχει να κάνει με την εναρμόνιση των καλύτερων  πλευρών και των δύο κόσμων.

 Έτσι, είτε κάνετε κλικ σε ένα ποντίκι είτε ξεφυλλίζετε ένα αρχείο, θυμηθείτε: Κάθε έγγραφο αφηγείται μια ιστορία. Επιλέξτε με σύνεση τις κατάλληλες λύσεις και αφήστε την επιχείρησή σας να ευδοκιμήσει σε αυτήν τη συναρπαστική εποχή αλλαγών.

Ένα άρθρο του Νίκου Καβαλιεράτου, Commercial Manager, Αρχειοθήκη

Κοινοποίηση:
Μετάβαση στο περιεχόμενο